Een liefdevolle kinderopvang

Hallo allemaal! Mijn naam is Michelle en al vanaf jonge leeftijd heb ik een affiniteit met kinderen. Er was altijd iets waardoor ik op feestjes altijd eindigde met een groep kinderen om me heen. Ik begon daarom al vroeg met oppassen, eerst voor de lol en daarna professioneel op een kinderopvang. Uiteindelijk ben ik bij de geboorte van mijn dochter met helemaal gaan richten op de ontwikkeling van het kind. Ik ontdekte een liefdevolle methode om kinderen te benaderen die ik vervolgens toepaste op mijn werkplek in de kinderopvang. Omdat ik ook andere kinderen het gun om zo op te bloeien, wil ik mijn bevindingen graag met jullie wil delen!

Kinderopvang regelen: kinderdagverzorging

Kinderverzorging Blog

Kinderdagverzorging regelen: Waar moet je op letten?

Als je na je bevalling weer aan het werk gaat, dan wil je dat je kindje gedurende jouw werktijden in goede handen is. Je wilt je kind immers met een gerust hart kunnen achterlaten. Het is dus belangrijk dat je je ruim op tijd gaat oriënteren en kijkt naar de mogelijkheden voor kinderdagverzorging in jouw regio. Aan welke eisen wil je dat een kinderdagverblijf voldoet? Wanneer moet je je inschrijven voor een verblijf en welke verschillende vormen van opvang zijn er? Ik schrijf over de belangrijkste zaken omtrent kinderopvang, zodat je weet hoe je een geschikte keuze kunt maken.


Welke vormen van kinderdagverzorging zijn er?

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van kinderopvang. Baby's vanaf zes weken kunnen vaak al terecht bij een kinderdagverblijf. Bij een kinderdagverblijf wordt je kind gedurende de hele dag verzorgd. Meestal hanteren dergelijke verblijven openingstijden tussen 07:00 en 18:00 uur. Ideaal wanneer je hele dagen werkt. Ook is er opvang in de vorm van gastouders. Dit is doorgaans goedkoper dan een kinderdagverblijf. Je kunt zelf je gastouder kiezen en afspraken maken over de opvangtijden. Dit is dus flexibeler dan een kinderdagverblijf. Als je kindje al iets ouder is, is een peuterspeelzaal ook een interessante optie. Peuterspeelzalen werken vaak met dagdelen, dus dit is ideaal als je zelf parttime werkt. In overleg kun je kiezen voor een of meerdere dagdelen per week.


Wanneer kun je je het best inschrijven voor kinderdagverzorging?

Aangezien de wachtlijsten vaak erg lang zijn, zeker in de grotere steden, is het verstandig om je al in te schrijven tijdens je zwangerschap. Als je baby al geboren is, doe het dan alsnog zo snel mogelijk, maar maak geen overhaaste beslissingen. Denk goed na over wat je handig vindt. Wil je een opvang vlak bij huis of liever vlak bij je werk? Is de opvang goed bereiken op verschillende tijdstippen gedurende de dag? En misschien wel het belangrijkste, voldoet het verblijf aan jouw wensen en is de opvang kwalitatief in orde? 


Hoe herken je kwaliteit bij kinderdagverzorging?

Je wilt natuurlijk dat je baby in een veilige en hygiënische omgeving de wereld ontdekt en speelt. Controleer daarom altijd of een kinderdagverblijf in het bezit is van een HKZ-certificaat. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Als een opvang dit certificaat heeft, dan is de omgeving als veilig beoordeeld, dan heeft de opvang de zaken goed op orde en is de communicatie naar de ouders toe goed geregeld. Ga ook af op je intuïtie. Welk gevoel krijg je bij de kinderdagverzorging? Laat je kindje een keertje op proef komen. Welke indruk geeft je kind? Vindt hij het er leuk en voelt hij zich prettig? Als je al deze zaken meeneemt in je overweging, dan vind je ongetwijfeld een opvang die werkt voor jou én je kind.

Kijk voor kinderdagverzorging in Eindhoven op Little Jungle.

Delen

10 januari 2018